Δεν έχω δοκιμάσει ωραιότερη ζύμη!!!ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
200 ml γάλα χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
2 κτΣ ζάχαρη
100 ml ηλιέλαιο
1 ασπράδι αυγού
1 κτγ αλάτι
150 ml σόδα υγρή
750 γραμμάρια αλεύρι
για τη γέμιση
Βούτυρο μαλακό
Τυρί κατσικίσιο
Τυρί κίτρινο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κρόκος αυγού (επάλειψη)
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα χλιαρό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Αν η μαγιά δεν είναι ενεργοποιημένη (active) την αφήνουμε δυο λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Ανακατεύουμε λίγο το μείγμα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και το μισό αλεύρι.
Ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να μαζευτεί όλη η ζύμη πάνω στο γάντζο.
Ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και μόλις πιάσει τη θερμοκρασία τον σβήνουμε.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη τον κάδο με τη ζύμη και την αφήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα για να φουσκώσει. (τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες μπορούμε να παραλείψουμε το φούρνο)
Φουσκώνει εντυπωσιακά !!!
Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την ακουμπάμε πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια.
Τη χωρίζουμε σε 16 έως 24 μέρη ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε να πετύχουμε.
Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια ζύμης και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε πιτάκια.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με βούτυρο και με τον κόφτη της πίτσας χαράζουμε δυο αυλάκια το ένα απέναντι από το άλλο.
Βάζουμε στη μέση τη γέμιση και περνάμε σταυρωτά τις χαρακωμένες άκρες της ζύμης (τη μια μέσα στην άλλη) για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση ανάμεσά τους.
Αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 15 λεπτά
Και μόνο ο ήχος που κάνει το ψημένο ζυμάρι όταν κόβεται, φτάνει και περισσεύει!!!!!!!!
Η υπέροχη ζύμη έγινε με αλεύρι ΚΟΥΛΑ
Πω πω τέλεια! Πόσο λαχταριστά! Πράγματι η ζύμη φαίνεται εξαιρετική. Γεια στα χέρια σου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνησω με την Μαρια.οντως εκπληκτικη.θα δοκιμαστει λιαν συντομως.Τα σχολεια αρχιζουν και τα εγγονια πρεπει να παιρνουν κατι μαζι τους.ευχαριστουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπληκτική γεύση !!!!!☺
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι υγρή σόδα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Αυτή, σε μορφή αναψυκτικού (ανθρακούχο νερό)!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα
Κανω ακριβως την ιδια ζυμη αλλα βαζω και μια κουταλια της σουπας μελι...κανει τη ζυμη πολυ ελαστικη...σαν τσουρεκιου😉! Απιστευτα μοναδικο αποτελεσμα! Ειναι Τούρκικης καταγωγης, pogaca😊
ΑπάντησηΔιαγραφή