Πάει κι αυτή η Πασχαλιά!!!
Ότι ζυμώσαμε, ζυμώσαμε... ότι πλάσαμε, πλάσαμε... ότι ψήσαμε, ψήσαμε...
Σιγά μην είναι έτσι !!!
Όλο και κάτι καινούριο δοκιμάσαμε, που καταχωρήθηκε στο μπλοκάκι με τις συνταγές και μας άρεσε τόσο που ζητάει και πάλι να βγει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει ξανά την προτίμησή μας.
Τα κουλουράκια αυτά είναι τόσο ιδιαίτερα γευστικά, που αν τα φτιάξεις μια φορά, αποκλείεται να μην τα ξαναφτιάξεις!!!
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
150 γραμμ. βούτυρο μαλακό
80 ml σπορέλαιο
80 ml γιαούρτι
1 αυγό
1/4 κτγ. αλάτι
3 κτΣ ζάχαρη
1/2 κτγ. μαστίχα (προαιρετικά)
1 κτγ. μαχλέπι
1 φακελάκι baking powder
500 γραμμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού
1 κτΣ γάλα
σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορο
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι για 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι
Σχηματίζουμε ένα ζυμάρι μαλακό και τρυφερό που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι και πλάθουμε κορδόνι.
Του δίνουμε ότι σχήμα μας αρέσει και το βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
Όταν τελειώσουμε με όλη τη ζύμη, αλείφουμε τα κουλουράκια με διαλυμένο κρόκο σε γάλα και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και τον παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά το πολύ.
Καθώς ψήνονται, τα αρώματα πλημυρίζουν την κουζίνα!!!
Όλοι θα νομίζουν πως φτιάξαμε πάλι τσουρέκια...!!!!
Γευστικά κυριαρχεί το βούτυρο και το μαχλέπι ενώ μια υποψία γλύκας βρίσκεται ..."στο βάθος κήπος" !!!
Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε κουτιά
Καλή επιτυχία
Χρόνια πολλά Γιώργο, Χριστός Ανέστη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου να είσαι καλά μετά το Πάσχα να ξανακανεις κουλουρια ..χιχι
Εγώ φέτος δεν εψησα κουλούρια αλλα μου φαίνεται θα το κάνω τωρα
Εξαιρετικά και το άρωμα απο το μαχλέπι μου αρέσουν πολυ
Καλοφάγωτα!!
Φιλιά πολλά
Ευχαριστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφή